Оборудване в неонатологичното отделение: кое за какво служи?

Първоначално, виждайки цялото медицинско оборудване, с което лекуват Вашето бебе, Вие може да се почуствате шокирани. Шумове, бипкания, кликвания, аларми и мигащи светлини, идващи от машините изглеждат странно на пръв поглед, но с течение на времето ще се запознаете с оборудването и ще научите как всяко от тях помага на бебето ви.

Има много различни типове технологии в интензивния сектор на едно неонатологично отделение, включително различни видове вентилатори, монитори и поддържащи живота устройства. По-долу ще прочетете малко по-подробна информация, която може да Ви помогне да разпознаете видовете оборудване в неонатологичното отделение.

Оборудване в неонатологичното отделение

Кантарче/Електронна везна

Електронна везнаКантарчето може да не е едно от най-модерните съоръжения в неонатологичното отделение, но е едно от най-важните такива. Всяко хранене, било то и интравенозно или медикаментозно е предварително изчислено на база теглото на вашето бебе. За това е жизнено важно теглото да бъде точно, актуално, и достъпно по всяко време на деня. Да измерят теглото на Вашето бебе е една от основните задачи сутрин в неонатологичното отделение, като детето се мери по едно и също време и по един и същи начин всеки ден. След това теглото се записва в картона му. Чистото тегло е съобразено с теглото на памперса, както и с всяко медицинско оборудване, прикрепено към Вашето бебе. Обикновено се записва в грамове и изчислено с точност до +/-5 грама.

Кардио-респираторен монитор

Кардио-респираторен мониторАпарат, който отчита сърдечната и дихателната дейност. Понякога му казват монитор на сърдечната дейност. Самозалепващи се лепенки, свързани с кабели се поставят/залепят за гърдичките, корема, ръката или крачето на бебето. Кабелите са свързани с машина, която отчита сърдечната дейност на бебето, броя на ударите в минута и броя на вдишванията. Ако сърдечната дейност или дишането на Вашето бебе са прекалено бързи или бавни, апаратът ще уведоми чрез аларма някой от персонала.


Оборудване, подпомагащо дишането на бебето

Когато бебето е родено прекалено рано, често белите дробове не са достатъчно развити, за да може да диша само. Някои недоносени бебета имат необходимост от допълнителен апарат за няколко дни, други бебета се нуждаят от най-модерните вентилатори за седмици, а има и такива бебета, които имат нужда от тях дори и за няколко месеца.

Кислород и кислородна маска

Кислородна маскаКислородът може да бъде осигурен директно в кувьоза на недоносеното бебе или чрез кислородна маска и често се използва, когато детето може да диша само, но все пак се нуждае от допълнителен кислород. Кислородната маска е един от най-малко инвазивните методи за подпомагане на дишането.

Назална канюла

Назална канюлаТова е пластмасова тръбичка, която минава зад ушите и завършва с два накрайника, които се поставят в ноздрите на детето. Назалната канюла е закрепена за кислородна бутилка или преносим кислороден генератор или такъв, които е закрепен за стената в болнични условия чрез тръбичка, при което кислородът тече през двете тръбички като доставя допълнителен кислород на недоносеното бебе. Нисък приток на кислород – метод за подаване на кислород на бебето чрез тънка, мека, пластмасова тръба поставена в ноздрите. Тръбичката е залепена за ноздрите на бебето и подава кислород през малки отвори, които са поставени точно под нослето на бебето.

Овлажнител

Когато недоносеното бебе се нуждае от допълнителен прием на кислород, често въздухът и кислородът първо преминават през овлажнител. Той подпомага като овлажнява и затопля кислорода.

CPAP (ципап)

CpapПостоянно положително налягане в дихателните пътища. Много недоносени бебета се нуждаят от помощ с дишането. Една или две пластмасови тръбички се поставят в ноздрите на бебето и се подава кислород под налягане в малки количества. Предоставянето на кислород под налягане помага на белите дробове да са разширени и намалява усилията, които са необходими на Вашето бебе, за да диша. За да се гарантира, че налягането/кислородът влиза в дихателните пътища на бебето, е важно устата му да бъде затворена. Понякога за тази цел се из­ползва малка кожена каишка. Той поддържа дихателната тръба отворена по време на сън и предотвратява появата на дихателни паузи при бебета с апнеи и други дихателни проблеми. Маската не диша вместо Вашето бебе, въздушният поток е под толкова налягане, колкото е необходимо за вдишването на Вашето бебе.

Вентилатор

Ако ципапът не е достатъчен, за да се подпомогне дишането на Вашето бебе, малка пластмасова тръба (ЕТТ – ендотрахеална тръба) се вкарва през нослето или устата на бебето в трахеята. Дихателната тръба влиза в белите дробчета на бебето и позволяват подаването на кислород или въздух под налягане директно в дробчетата. Ендотрахеалната тръба се свързва с вентилатор (или респиратор) - машина, която подава затоплен и влажен въздух в дробчетата на бебето. Може да диша изцяло вместо Вашето бебе, а може и просто да подпомага дишането му. Количеството кислород, налягането и броя на вдишванията в минута могат да се регулират, така че да са най-подходящи за нуждите на бебето ви. Понякога се използва вентилатор, който може да поклаща гръдният кош на бебето (високочестотен вентилатор). Той осигурява по-ниско налягане, но много по-бързо. Ще Ви бъде подробно обяснено и за двата вида вентилатори от специалистите в неонатологичното отделение.

Кислородна палатка

Килсородна палаткаКислородната палатка служи за повишаване концентрацията на кислорода около бебето. Палатките обикновено са изработени от висококачествено акрилно стъкло и са предназначени за подобряване на пропорцията кислород/въздух в жизнената среда на новороденото. Различните модели се отличават по размер и вид.

Назална или орална сонда за хранене

Стомашно-чревният тракт при недо­носени бебета е незрял, кое­то оз­начава че тези бебета често изпитват затруднения при храносмилането. Важно е недоносените бебета да приемат добри източници с храната, за да им помагат да се развиват и да растат. Всяко недоносено бебе има специфични хранителни нужди, които ще бъдат определени от лекаря, който се грижи за него. Първоначално недоносените бебета не могат да бъдат хранени през устата. За това се налага да получават важните хранителни вещества чрез въвеждане в тялото през кръвоносен съд (парентерално хранене – хранене, което се осъществява чрез вливане на хранителни вещества под формата на разтвори директно в кръвта). Когато бебето се стабилизира, то може да започне да получава кърма или адаптирано мляко. Времето може да варира, в зависимост от състоянието на бебето. Тъй като недоносените бебета са неспособни да се хранят директно от гърда или бутилка до 32-34 гестационна седмица, те могат да бъдат хранени чрез тънка, гъвкава тръба (сонда). Храненето със сонда става през носа или устата директно в стомаха (назална и орална сонда). Назалната сонда се въвежда през носа на бебето, а оралната през неговата уста, гърло към стомаха. Храненето може да започне на малки порции, за да се подготви стомашно-чревният тракт за храносмилане. Майките на недоносени бебета могат да изцеждат кърмата си и техните бебета да бъдат хранени с нея чрез сонда. Въпреки че има специално разработени формули, кърмата си остава идеалният източник на храна както за недоносените, така и за бебетата, родени на термин.

Приемът на кърма намалява риска от:

  1. Вътреболнични инфекции
  2. Некротизиращ ентероколит (НЕК)
  3. Хронична белодробна болест

Пъпни венозни и артериални катетри

Когато бебето е в утробата на майката, то се храни чрез пъпната връв. След раждането, пъпчето може да се използва, за да се постави малък катетър, през който се подават хранителни вещества под формата на разтвор или медикаменти, може да се измерва кръвното налягане или да се взимат кръвни проби.

Кувьоз/Инкубатор

Недоносените бебета обикновено са обгрижвани в кувьоз, където се регулира тяхната температура и се преливат интравенозни течности безопасно в стабилна среда. Кувьозите имат малки отвори, които позволяват на лекарите и сестрите да извършват манипулациите, а на Вас да докосвате своето бебе. Кувьозът поддържа топлината на бебето чрез влажен въздух, който се подава в него, което е важно, защото горещият и сух въздух отвън може да навреди на недоносените бебета, които са уязвими и с крехка кожа. Недоносените бебета изпитват трудност да контролират собствената си температура и могат да загубят много вода през кожата. Кувьозите предотвратяват това да се случи. Те също предпазват Вашето бебе от шума в неонатологичното отделение, инфекции и излишен допир.

Кислороден анализатор на атмосферата в кувьоза

Това е устройство вътре в кувьоза, което мониторира количеството кислород в обкръжаващия въздух.

Термо легло

Легло, което се поддържа топло и позволява лесен достъп до бебето по всяко време на престоя му в неонатологичното отделение. Това е отворено легло, което има специални нагреватели. Някои болни бебета се поставят в такива легла, вместо в кувьоз, ако често трябва да се гушкат/вадят или ако са много големи, за да бъдат поставени в кувьоз, но все пак се нуждаят от интензивни грижи.

Фототерапия

ФототерапияФототерапията се използва за третирането на неонатална жълтеница. Неонаталната жълтеница се характеризира с излишък на билирубин в кръвта, което кара кожата и склерите (бялото на очите) да пожълтеят. Бебето се излага на специална синя светлина, която намалява нивото на билирубина в организма му. Очичките му са покрити с маска, за да не бъдат увредени. Терапията с ултра­виолетова светлина може да увеличи риска от бенки в детството. Тъй като увеличаването на бенките се свързва с увеличен риск от рак на кожата, то за лечение на неонаталната жълтеница не се използва ултравио­летова светлина. Вместо това се използва синя светлина със специфична дължина на вълната, която не носи такива рискове. Терапията може да бъде под формата на фототерапия и/или с одеяло за фототерапия.

Одеяло за фототерапия

Това е преносимо устройство за фототерапия за лечение на неонатална жълтеница. Името (Biliblanket) е комбинация от билирубин и одеяло. Други използвани имена са система за домашнa фототерапия, билирубин одеяло или одеяло за фототерапия. Фототерапията се извършва чрез лампа, която излъчва синя светлина върху кожата на бебето. Тази технология използва фиброоптични влакна, които излъчват ярка светлина, за да третира жълтеницата при бебета. Одеалцето е поставено директно срещу кожата на бебето и оптичните влакна се използват да транспортират светлинни източници до него. Абсорбирането на светлината води до намаляването на
билирубина.

Лампа за фототерапия

Лампа за фототерапияТя свети с ярко синя светлина. Лампите се поставят над кувьоза на бебето или креватчето/леглото му и обикновено бебето е облечено само с еднократна пелена и носи мека предпазваща превръзка на очите. Странични ефекти не се наблюдават. Фототерапията при неонатална жълтеница може да се провежда 24 часа в денонощието. Изключително важно е кърмачето да бъде хранено на всеки 2-3 часа. Жълтеницата прави бебетата по-сънливи, което може да затрудни храненето, но е от изключително значение да не се допуска недохранване и обезводняване. Жълтеницата обикновено изчезва на третата седмица от раждането. Жълтеницата е често срещана (при около 70 % от бебетата).

Интравенозен катетър

Интравенозният катетър е тънка, гъвкава тръба, поставена в една от главните вени на бебето. Може да бъде поставена в ръката, крака, главата или пъпната връв. Повечето бебета в неонатологичното отделение имат интравенозен катетър за вкарването на течности, хранителни вещества и лекарства. Вместо да се поставят на бебето инжекции на всеки няколко часа, системите позволяват на определени лекарства да се въвеждат непрекъснато. Докторите могат да използват тези медикаменти за контрол над сърдечната функция, кръвното налягане или за облекчение на болката. Понякога интравенозен катетър се изисква за по-дълъг период от време и/или да доставя по-големи обеми от течности и медикаменти, като за тази цел се използва вече централен катетър. Той се поставя в по-големите и централни вени на гърдите, врата или слабините. Този тип катетър издържа по-дълго време и налага смяна по-рядко, което означава и по-малък дискомфорт за вашето бебе.

Инфузионна помпа/перфузор

Инфузионна помпа - перфузорВ неонаталната инфузионна терапия се използва перфузор. Перфузорът е апарат, който позволява бавно и дозирано въвеждане на лекарствени средства, електролитни разтвори и средства за парентерално хранене. По време на работа може да бъде извършвана корекция на дозата на внасяното лекарствено вещество. Има възможност за едновременно прилагане на няколко лекарствени вещества. Перфузорите вървят заедно със спринцовка и удължители, които се свързват с абокат. Необходимо е медицинската сестра предварително да е осигурила траен венозен източник, който да е проверен за проходимост. След като перфузорът се свърже към пациента, медицинската сестра задава с каква скорост да се въвежда веществото и за колко време. Перфузорът има алармена система и при проблем или при завършване на медикамента, се включва аларма, която известява персонала.

Уринарен катетър

Ако на Вашето бебе е нужно да се измерва количество урина или да се взема урина за проба, понякога може да му бъде поставен катетър. Той е мек и се маха веднага, щом е необходимо.

Монитор за следене на жизненоважни показатели

Жичките на монитора са прикрепени към сензорни подложки, поставени на бебето. Това дава важна информация относно това как работят главните системи в тялото на бебето. Информацията от няколко различни типа монитора е често комбинирана в един апарат, който излъчва чрез монитор от телевизионен тип.

Пулсоксиметър

ПулсоксиметърПоказва количеството кислород в кръвта на Вашето бебе чрез използването на инфрачервен светлинен сензор. Обикновено е прикрепен за крака или ръката на бебето. Много е важен, защото твърде голямото или твърде малкото количество кислород биха могли да причинят здравни проблеми в дългосрочен план.

Фондация “Нашите недоносени деца” © 2015. Всички материали са обект на авторско право. Публикуването, копирането, възпроизвеждането, използването на материали от сайта е позволено единствено при задължително позоваване на източника!