Грижа, ориентирана към семейството

От мига на раждането си, Вашето бебе е част от семейството Ви. Другите ви деца (ако имате такива), бабите и дядовците на бебето и изобщо всички Ваши близки се вълнуват и се интересуват как е новия член на семейството. Всяко нещо, което се случва с бебето по един или друг начин се отразява и на тях. А на този етап, докато бебето Ви е още в болницата, свързващото звено между него и останалата част от семейството Ви сте вие родителите. Настройването към родителството при тези обстоятелства може да е наистина трудно.

Ще са ви нужни огромна доза търпение и разбиране. Особено в първите дни след раждането основният фокус на лекарите и целият медицински екип ще бъде преди всичко насочен към здравето и живота на бебето Ви. Понякога чувствата и емоциите на родителите могат да останат на заден план. Позитивната нагласа и отношение между вас и медицинския екип е от изключително значение. Помнете, че вие и лекарите имате обща цел здравето на вашето бебе. В същото време не забравяйте, че Вие имате пълното право да бъдете до детето си толкова често, колкото е възможно и да участвате в грижите за него.

Лекарите и сестрите ще работят с цялото семейство, докато се грижат за бебето. Те са наясно, че Вие познавате бебето си по­-добре от всички и ще Ви подкрепят в грижите за него и във вземането на информирани решения.

Грижа, ориентирана към семейството, означава:

  • Съобразяване с емоционалните и социалните нужди на семейството ви
  • Даване на ясна информация
  • Този вид грижа изисква персонала да е сигурен, че Вие разбирате лечението на Вашето бебе и да се съобразява с мнението Ви относно него
  • Показва Ви се как да се грижите за бебето и Ви окуражава.

Този тип грижа е в състояние да Ви помогне да изградите и заздравите връзката си с Вашето бебе. Възможно е този тип грижи да намали престоя на бебето Ви в здравното заведение.

Разговорите с лекарите и сестрите са наистина важни, за да сте наясно със състоянието на детето си и какво можете да очаквате в бъдеще. Разговорите с други родители, които имат недоносени деца, също може да ви бъде полезно.

Фондация “Нашите недоносени деца” © 2015. Всички материали са обект на авторско право. Публикуването, копирането, възпроизвеждането, използването на материали от сайта е позволено единствено при задължително позоваване на източника!