Ако вашето бебе не е добре

Болестни признаци и симптоми: какво означават и какво да направя при тяхната поява?

Симптомът обикновено е израз на някакво нарушение, което има своя причина и свое място в организма. Чести симптоми в кърмаческата и детска възраст са повръщане, запек, болка, повишена телесна температура, кашлица, хрема и други. Тяхната изява и развитие тревожи родителите.

Как да постъпите, какво да направите, кога да потърсите лекарска помощ?

Болката

Тя е често наблюдаван симптом. Колкото по-малко е детето, толкова по-трудно може да се локализира болката. Най-често срещани причини за болка при кърмачетата са:

Колики

Наблюдават се при по-голяма част от децата, включително и при недоносени. Характерни са за първите 3-4 месеца, по-често при мъжкия пол. Обикновено болката се съпътства с плач, присвиване на крачетата към корема, зачервяване на лицето, отделяне на газове. По-често неспокойствието се засилва в следобедните и вечерни часове.

Как да облекча болките?

 • Оригвайте бебето след всяко хранене.
 • Поставете го по корем в скута си или върху гърдите си. Правете нежен масаж на коремчето с топла длан по посока на часовниковата стрелка.
 • Топла кърпа или пелена върху коремчето, също ще успокои бебето.
 • Топла баня + топло одеало.
 • Гимнастика тип „каране на колело“ с крачета ще подпомогне отделянето на газовете.
 • Извеждане на бебето на разходка (при подходящо време).
 • Чай от лайка, копър, анасон.

Потърсете Вашият личен лекар за преглед, който ще отхвърли други причини за плача и неспокойствието на бебето. Той ще Ви изпише и препоръча и медикаменти (най-често под формата на капки) за облекчаване на коликите при кърмачетата.

Болки при изхождане по голяма нужда

Най-често се дължат на запек. Той може да бъде лъжлив илиистински.

„Лъжлив запек“

Наблюдава се когато кърмачето не приема достатъчно кърма/адаптирано мляко. При тези случаи бебето изхожда оскъдно количество изпражнения, веднъж на няколко (2-3) дни. Наддаването на тегло е недостатъчно или спира. Необходимо е да се консултирате с вашия лекар и да и да уточните колко често се храни бебето, какво е количеството и видът на приеманата храна. Има случаи при които детето наддава добре на тегло и пак има „лъжлив запек“. Обикновено това се дължи на по-вяла перисталтика на червата. Ако бебето се храни с адаптирано мляко, Вашият лекар ще прецени дали е необходима смяна на вида на млякото.

„Истински запек“

Когато детето не се изхожда спонтанно повече от 72 часа. Често бебето става неспокойно, болезнено плаче, напъва се, лицето се зачервява, може и да откаже да се храни. Изпражненията са твърди. Потърсете лекарска помощ след като сте опитали:

 • да увеличите приема на течности – глюкоза или преварена вода.
 • няколко пъти на ден да правите масаж на корема с бебешко масло и гимнастика тип „каране на колело“ с крачета.

Ако няма резултат, консултирайте се с лекаря и той ще Ви предложи медикаментозно, диетично или друго решение на проблема.

Болка в слабините

При недоносените деца по-често се наблюдават едностранни или двустранни ингвинални хернии. Могат да достигнат големи размери, особено при плач и напъване на бебето. При заклещване детето става много неспокойно, плачът е непрекъснат, защото изпитва болка. Какво да направите? Не правете опит за „наместване-репониране“. Потърсете спешна лекарска консултация. Уместно е консултацията да се направи от детски хирург, който ще прецени за необходимостта от спешна или в планов порядък оперативна корекция. Той ще ви информира какво да наблюдавате, да избягвате и да правите, ако не се налага оперативно лечение.

Повръщане

Повръщането като симптом е често срещан при недоносени и доносени новородени и кърмачета. В преобладаващата част от случаите то е следствие на анатомична и функционална преходна незрялост на гастроинтестиналния тракт, и не е болестен синдром. Затова след всяко хранене бебето трябва да се оригне и обикновено с въздуха излиза и малко мляко. Когато количеството на върната (оригната) кърма или мляко е по-голямо и повръщанията са по-чести това може да се дължи на по-широк вход на стомаха.

Препоръки:

 • В тези случаи дръжте детето си изправено и леко наведено напред, за да оригне неколкократно след всяко хранене.
 • Поставете го в леглото легнало настрани, като главичката и горната част на тялото да са повдигнати. Може да повдигнете леко матрака на леглото. Това ще предотврати риска от аспирация (попадане на мляко в дихателните пътища) и остро нарушение на дишането.

Вашият неонатолог и/или личен лекар ще Ви информират кога повръщането е нормално, приемливо и по-какви критерии да се ориентирате (спокойно бебе, наддава адекватно на тегло, брой памперси с урина и изпражнения на денонощие и др.)

Кога повръщането е необичайно?

Когато броят на повръщанията е по-голям от обикновено. Когато върнатото мляко/кърма е обилно, повече от половината прието мляко, на фонтан, непроменено или пресечено. Детето е неспокойно, плаче, не може да бъде успокоено или обратно – спи необичайно дълго, трудно се събужда, няма признаци на глад и др. В тези случаи не отлагайте обаждане и преглед от личния или дежурен лекар. Няма значение коя част на денонощието е.

Остри диарии

При естествено хранени (с кърма) бебета нормално изпражненията са: кашеви, златисто жълти, с леко кисела миризма, честота: до 6-8 пъти в денонощие. След 2-рия месец честотата им намалява. При изкуствено хранените бебета изпражненията са: по-гъсти, с по-остра миризма, на по-малка честота, с цвят: от жълто до сиво-зелено (в зависимост от вида на млякото).

Кога има диария?

По-голям брой изхождания от обичайното, рядки, воднисти, с променена миризма, може да има примеси (кръв, слуз). Острите диарии са по-чести в кърмаческа и ранна детска възраст. Естествено хранените по-рядко боледуват. Причиняват се от вируси, бактерии или грешки в храненето. Недоносените деца са значително по-уязвими, особено от ротавирусна инфекция. Обикновено диарията се съпровожда и с повръщане, неспокойствие, плач или отпуснатост, продължителен сън, повишаване на температурата, отказ от храна и др. При малките бебета рискът е от обезводняване и влошаване на състоянието, което настъпва по-бързо и по-рано в сравнение с по-големи деца.

Какво да направя?

Пребройте броя на изхожданията до момента. Обърнете внимание на количество, консистенция, цвят, мирис, наличие на необичайни примеси като кръв и слуз. Запазете поне един памперс с изхождания, който ще покажете на лекаря. Измерете температурата на бебето. След всяка смяна на памперса намазвайте седалището с бебешки крем, поради риск от зачервяване и разраняване. Ако кърмите бебето, продължете, на по-кратки интервали. Кърмата не е противопоказана при диарии. Тя има и болкоуспокояващо действие. Давайте и повече течности на бебето – преварена вода или глюкоза 5%. Обадете се на личния или дежурен лекар. След прегледа той ще прецени дали да бъде прието в болницата или да остане на домашно лечение.

Бебето има температура

Повишената телесна температура е често първи и дори единствен симптом на много заболявания, който безпокои детето, тревожи родителите и ги принуждава да търсят педиатрична помощ.

Коя температура е нормална и кога е повишена?

Нормално телесната температура е между 36,5°С сутрин и 37,2°С вечер. Повишена телесна температура е над 37°С при аксиларно измерване (под мишницата) и над 37,8°С при ректално (в дупето) или букално (в устата) измерване.

Как да измеря температурата?

За измерване на температурата днес се използват най-вече електронни, дигитални термометри, които показват температурата след кратко време. Най-точно е ректалното измерване (в дупето, ануса). Намажете с вазелин или бебешко олио върха на термометъра. Бебето да е легнало по гръб, с едната ръка обхващате глезените и държите вдигнати нагоре крачетата, а с другата внимателно вкарвате върха на термометъра в ануса на дълбочина около 1 см. Следете да не излезе върха навън. След кратко се чува звуков сигнал, който сигнализира, че температерата е измерена. Важно! Ректално измерената температура е с 0,5°С по-висока от тази измерена в мишниците или слабинната гънка. При мерене в мишницата върхът на термометъра трябва да попадне в средата на ямката и ръката да е добре притисната към тялото. Температурата може да бъде измерена и в ухото със специален термометър, както и по други начини.

Колко пъти на ден трябва да меря температурата и кога?

Не е необходимо измерване на температурата, ако няма основание или съмнение за фебрилитет (повишена температура). При заболяване тя трябва да се измерва поне 2 пъти дневно – между 7-8 ч. сутринта и 16-17 ч. следобед. Допълнителни измервания се правят ако смятате, че детето е повишило температурата си, или след прием на медикаменти и др., за да се прецени интензивността на сваляне на температурата.

Как да разбера, че детето има температура?

Фебрилното бебе обикновено е неспокойно, плаче и трудно се успокоява, кожата на главата, и тялото е топла на пипане, зачервена, а крайниците (длани и ходила) – хладни. Може жадно да пие течности или да отказва. В други случаи кожата побледнява, дишането е ускорено и по-тежко, бебето е сънливо и трудно се събужда. Ако имате някакво съмнение, измерете температурата.

Какво да направя?

Първо измерете температурата – ректално или под мишницата. За да сте сигурни, направете го отново или с друг термометър. Термометърът трябва да е в изправност – проверете за изтощени батерии и др. Ако имате опит от предишно дете, може да дадете на бебето сироп при повишена температура. Той трябва да е за съответната възраст, в срок на годност, неотворен или отворен скоро и правилно съхраняван. Прочетете дозата за Вашето бебе в листовката. Удобни за приложение при кърмачета са и свещички за понижаване на температурата. Ако температурата е висока и се задържа 39,5-40°С, обадете се на Вашия лекар. Докато той дойде започнете влажни обвивания. Частични влажни обвивания – натопете в хладка вода
(18-20°С) пелени, с които обвийте крайниците. Върху челото сложете потопена в студена вода кърпа. Ако температурата се задържа, или продължава да се покачва, започнете цялостно влажно обвиване. Тялото и крайниците обвийте с натопена в хладка вода и изцедена пелена и отгоре покрийте с одеяло. При затопляне на пелената,
отново намокрете и процедурата се повтаря, докато температурата спадне до 38°С.

Трябва ли да заведа детето на преглед, ако е повишило температура еднократно?

Обадете се на личния си лекар и го информирайте за повишението на температурата – колко пъти сте я измерили, колко висока е била, има ли други съпътстващи симптоми, как се чувства детето, какво е състоянието му.

Температура при никнене на зъбите

Никненето на зъбите е физиологичен процес. Понякога се съпровожда със сърбеж по венците, по-рядки изхождания, неспокойствие и възможно повишение на температурата до и рядко над 38°С. Уместно е да потърсите лекарска помощ, за да се изключат други причини за споменатите симптоми. Как да помогна на бебето? Дайте му подходяща гумена играчка, с която то да търка венците си. Завишете приема на течности заради температурата. Попитайте личния лекар за медикаменти, подходящи за Вашето бебе, които улесняват избиването на зъбите.

Хрема

Кърмачето диша основно през носа. При „сумтящо“ носле, при наличие на секрет в носа се, затруднява кърменето и дишането на бебето. Преди кърмене накапете по 1-2 капки физиологичен серум във всяка ноздра. Поставете бебето по гръб и главата да се фиксира. Повдигнете леко върха на носа, доближете капкомера до ноздрата, без да го вкарвате в носния вход, за да не нараните носната лигавица при рязко движение на главата. Бебето ще започне да киха след накапването. Така ще се отделят секрети. Попийте внимателно двете ноздри с тупфички с ограничител. Преминете към кърмене. Когато секретите са по-обилни, в началото воднисти и прозрачни, а в последствие се сгъстят и оцветят, консултирайте се с личния лекар. След прегледа той ще Ви изпише капки, назални мехлеми или друго подходящо за възрастта и състоянието на детето.

Секрет от очите

При секрет от очите е важно да обърнете внимание на гъстотата, количеството и цвета на секрета. При бистър, воднист секрет накапете по 1-2 капки физиологичен серум в двете очи. За да направите това, поставете детето по гръб, главата леко изтеглена назад. Издърпайте внимателно долния клепач, накапете от разстояние, без да докосвате окото. Посоката на попиване на секрета е винаги отвън навътре с памуче. При гноевиден (жълто, жълто-зелено оцветен) очен секрет е необходим лекарски преглед и лечение.

Млечница

Причинява се от гъбички. По-често се среща при недоносени деца. Развива се при неспазване на хигиенните изисквания, продължително антибиотично лечение. По устната лигавица се образуват малки бели налепчета (наподобяват остатъци от мляко). Ако заболяването напредне, се виждат плътни бели налепи по езика и бузите. Причинява болка и затруднения в храненето. За да не се допусне развитието й е необходимо изваряване (стерилизиране) на всички предмети, които се поставят в устата на детето – биберони, шишета за хранене, залъгалка и др. Потърсете съвет от личния лекар за медикаментозното лечение.
При отглеждане на бебето, Вие и Вашият личен лекар сте „партньори“. Задавайте въпроси за неща, които не са Ви ясни, не сте разбрали или за нещо което Ви е притеснило. Ако не сте удовлетворени, имате право да потърсите второ мнение. Уточнете телефонни номера, работно време, време за обаждания, нощи и почивни дни – място и телефон на дежурни кабинети.

Кога да се обадя?

В началото по-добре да е по-често от необходимото, отколкото да не се обадите, когато е трябвало. Преди да се обадите подредете мислите си.

Специфични и важни симптоми, причина за обаждане

Висока температура, учестено и шумно дишане, присвиване, болка, необичайно повръщане, диария, обриви.

Сведенията, които ще дадете на лекаря, са от изключително важно значение:

 1. Какви точно са тревожните симптоми?
 2. Кога са се проявили?
 3. Колко често се проявяват?
 4. Други симптоми, какви?
 5. Какви са жизнените показатели на бебето: температура, бледост, затруднено дишане?
 6. Какво сте направили и какъв е резултата?
 7. Давате ли лекарства и какви?

Фондация “Нашите недоносени деца” © 2015. Всички материали са обект на авторско право. Публикуването, копирането, възпроизвеждането, използването на материали от сайта е позволено единствено при задължително позоваване на източника!