Кърмата ми тръгна много бавно и не се увеличава - защо?

При преждевременното раждане организмът още не е завършил напълно цикъла на бременността. Гърдите също не са толкова подготвени да започнат да произвеждат мляко, колкото на термин. И ако в стреса и тревогите на първите дни не се започнала да се изцеждате достатъчно скоро след раждането и достатъчно често, забавянето на увеличаването на кърмата не е изненадващо. Най-честата причина за забавено и трудно увеличаване на кърмата е именно това – късен старт на изцеждането (на 3-4 ден след раждането) и недостатъчна честота (3-4 пъти на ден вместо 9-10 пъти). За щастие този проблем е лесно преодолим, ако се хване още в първата седмица.

Според изследванията едва при една четвърт от майките, чиито бебета са родени по-рано, кърмата слиза за същото време, както при раждане на термин (48-72 часа след раждането). При повечето жени отнема около седмица, за да започне стабилното увеличаване на кърмата.

Ако при ранен старт и добра организация на изцеждането към края на първата седмица все още цедите капки или едва 10-15 мл на изцеждане, е важно спешно да се обърнете към консултант по кърмене и да се търсят причините.

  • Дали причината е в помпата? Неподходяща помпа (напр. помпа тип спринцовка или такава с балонче за стискане) може да е причината да не успявате да изцеждате добре гърдите. Накрайниците на помпите имат различни размери, тъй като и зърната на жените имат различен размер и диаметър. Ако накрайникът е твърде тесен или твърде голям за зърната ви, тогава може изцеждането да не се получава. Смяната на накрайника (или на помпата, ако тази, която използвате, няма възможност за подходящ размер) може бързо да разреши проблема. Неправилното използване на помпата също може да доведе до трудности. Прочетете внимателно инструкциите, за да сте наясно какви бутони за контрол има вашата помпа. Започвайте изцеждането с по-ниска сила на вакуума, а когато усетите слизането на млякото или видите да се появяват първите струйки, увеличете силата до максимално възможното ниво, с което се чувствате добре (на границата между ок и начало на дискомфорт).

  • Дали причината е в гърдите? Ако някога сте претърпели корекции на гърдите (увеличаване с импланти; намаляване – редукция; повдигане – лифтинг) или други операции на гърдите, това може да е прекъснало каналчета и да е причината гърдите да не могат да произвеждат много. Имали ли сте някога притеснения за вида на гърдите си? „Странна“ форма и/ли сериозна разлика в големината на двете гърди може да подсказват недобро развитие на жле­зистата тъкан. Опитайте се да не си поставяте сама диагноза, а се свържете с консултант да обсъдите какво точно се случва и дали е възможно видът на гърдите да е сигнал за проблеми.

  • Дали причината е в хормоните? Ако имате известно от преди хормонално заболяване (като пример, но без да изчерпва всички възможности, са проблеми с щитовидната жлеза, диабет, хиперпролактинемия и т.н.), това може да има съществено отражение върху слизането на млякото и увеличаването на количествата. Проблеми със зачеването вследствие на хормонални или имунни проблеми при вас също са рисков фактор.Задържане на плацентарни части в матката след раждането също обърква хормоните и често създава проблеми с кърменето, тъй като нивата на прогестерона не спадат както трябва. Това пречи пролактинът да се увеличава в норма и съответно млякото също не се увеличава според очакванията.

  • Дали причината е в лекарствата? Кортикостероидите, които се правят при заплашващо преждевременно раждане, са изключително важни, за да подпомогнат съзряването на белите дробове при бебето и така то да има по-малко проблеми с дишането след раждането. За съжаление обаче в някои случаи (напр. когато са направени 7-10 дни преди момента на раждане) те оказват влияние върху кърмаческите хормони и за известен период може да пречат кърмата да се увеличава. Ако заради контролирането на хиперпролактинемия сте използвала продължително време през бременността някое от лекарствата бромкриптин или достинекс (тези две лекарства се използват и за спиране на кърмата!), това също може да пречи кърмата да се увеличава в нормалните срокове. Понякога хапчетата за спиране на кърма се изписват при много преждевременно раждане дори без вашето знание, с идеята, че ще ви се спести труда да се цедите с месеци. Затова е много важно да питате винаги какво лекарство получавате и за какво ви се дава. Няма никаква причина да спирате кърмата само защото бебето е родено по-рано – поддържането на млякото е напълно възможно. А осигуряването на кърма наистина ще помогне на бебето ви неизмеримо много!

Лекарите и вашият консултант по кърмене ще ви помогнат да се борите с всички проблеми, които можете да срещнете при увеличаването и поддържането на кърмата. Не се отчайвайте, дори нищо да не върви по план. Обичайно имате седмици, в които можете упорито да работите над премахване на проблемите. Консултантите по кърмене имат знанията и уменията да откриват пречките и да ви подкрепят по пътя към преодоляването им. Лекарите ви могат да предпишат медикаменти и да помогнат за овладяване на състоянията, които пречат на кърменето. Заедно ще се справите!

Фондация “Нашите недоносени деца” © 2015. Всички материали са обект на авторско право. Публикуването, копирането, възпроизвеждането, използването на материали от сайта е позволено единствено при задължително позоваване на източника!