Изцеждане на мляко за бебето - отговори на всички въпроси които си задавате

Вашата цел

600-700 мл кърма на 14-ти ден след раждането при едно бебе
900-1000 мл кърма на 14-ти ден за близнаци

Как и кога да започна да изцеждам мляко за бебето?

Започнете да се изцеждате веднага щом се сетите за това – най-добре още в първите няколко часа след раждането!

Вашата ситуация е много различна от тази, в която бебето се ражда на термин и е здраво. Бебето не е при вас и не можете да разчитате на сукането му, за да се задейства и поддържа образуването на кърма.

За организма ви обаче нещата не са различни. Бебето е родено, плацентата се е отделила, хормоналното начало на кърменето е поставено. Гърдите ви очакват да получат стимулация точно толкова често, сякаш бебето ви се е родило на термин.

Кърменето зависи изцяло от вас – трябва да създадете добра организация и техника на изцеждане, за да може кърмата да тръгне навреме и да постигнете необходимото количество.

Кога да започне изцеждането?

В идеалния случай, независимо от срока, в който е родено бебето, стимулирането на гърдите трябва да започне още през първите няколко часа след раждането.

При еднакви условия и организация на кърменето майките, които започват да изцеждат кърмата още през първите 24 ч, имат по-голям успех и произвеждат по-голямо количество кърма в края на първия месец в сравнение с тези, които започват по-късно.


В целия стрес около преждевременното раждане едва ли имате помпа под ръка. Изцеждането на ръка обаче е достъпен и лесен вариант за стимулиране на гърдите през това време. Коластрата е по-гъста и в малко количество, затова често тя се изцежда значително по-лесно на ръка, отколкото с помпа. Можете да помолите акушерките да ви покажат как да се изцеждате на ръка и да започнете да изцеждате и двете гърди на всеки 2-2,5 ч през деня и на около 4 часа през нощта.

През първия ден едва ли ще успеете да се цедите повече от 3-5 пъти. Това е нормално – но е важно гърдите да получат сигнал, че млякото ще е необходимо! На следващия ден ще се чувствате доста по-добре физически, така че е важно тогава да успеете да постигнете поне 8 изцеждания за 24 ч.

Първоначално количествата коластра, които изцеждате, ще са много малки.

Нормално е да получавате само капки при първите изцеждания.

Изцеждане на мляко за бебето

През първите 2-3 дни количеството се увеличава до 2 до 5 мл (половин до една чаена лъжичка).

Количеството мляко започва да се увеличава значително след 4-5 ден, в зависимост от това кога сте започнала да се изцеждате често и регулярно. Колкото по-рано след раждането започнете, толкова по-бързо ще се увеличи кърмата!

В болницата вероятно няма да имате условия за съхраняване на коластрата. Възможно е вашето бебе все още да не е в състояние да получава нищо през устата през първите 1-2 дни. В нашите болници все още не е навлязла практиката капките коластра да се намазват по лигавицата на бебешката устичка като хигиенна мярка и първа стъпка към парентерално хранене. Въпреки това можете да обсъдите тази възможност с лекарите на бебето.

Загубата на коластрата сигурно ви натъжава, но мислете в перспектива. За вашето бебе е важно с често изцеждане да изградите добро количество мляко за времето, когато то ще може да го поема. Затова, дори да не можете да съхраните коластрата и тя да не стигне до бебето, е важно да продължавате да се изцеждате често и редовно, не по-малко от 8 пъти за 24 ч.

Колко пъти трябва да изцеждам?

Защо трябва да се цедя често? В самото начало бебенцето ви е много мъничко и нуждите му са много малки. Често захранването на недоносеното бебе започва с 1-2 мл на хранене. Първоначално вие ще можете да покривате нуждите му даже само с едно изцеждане на ден. Ако цедите само 2-3 пъти дневно обаче, кърмата не само няма да се увеличи, а бързо ще започне да намалява.

Първите дни след раждането са „маркетинговата фаза“ в производството на мляко. Според стимулацията в тези първи дни се решава колко мляко ще сте в състояние да произвеждате. Честотата на изпразването на гърдите определя дали ще изградите голяма фабрика за много мляко – или ще се ограничите до малка мандричка с неголямо
производство.

Млечната жлеза съдържа множество клетки, чиято функция е да произвеждат мляко. В първите дни след раждането хормоните, които организмът ви отделя, активират всички тези клетки. Затова след 3-4 дена количеството на изцеденото мляко рязко започва да се увеличава. Ако обаче гърдите не се стимулират постоянно и често чрез пълно изпразване, голяма част от тези клетки преминават в „спящ“ режим и престават да произвеждат. Ще остане само една малка част, която да произвежда толкова, колкото се задава чрез честотата на изцеждане. Ако в продължение на няколко седмици задавате около 100-200 мл за денонощие, защото в момента на бебето е достатъчно толкова, гърдите ви постепенно ще се нагодят да произвеждат приблизително такова количество.

Едно доносено бебе обаче има нужда от 700-800 мл кърма за денонощие към края на първия месец. Когато ви потрябва повече мляко, ще е много трудно „спящите“ клетки да бъдат събудени. Увеличаването на млякото в такава ситуация ще изисква много труд и усилия и ще е свързано с много притеснения и борба. Затова в ситуации като вашата, когато се очаква продължителен период на разделяне от бебето, е изключително важно в първите седмици да се поддържа изцеждане с такава честота, с каквато би сукало едно родено на термин бебе – поне 8 пъти за 24 ч. Целта е да се стремите да постигнете и поддържате това количество, докато бебето ви закрепне и порасне достатъчно.

Изцеждането и поддържането на изобилно количество мляко е важно по няколко причини:
Дори най-добрата помпа на пазара не е със същия ефект върху организма ви като вашето бебе. Студената пластмаса е съвсем различна от усещането за топло гладно бебе в ръцете ви. Затова организмът не отделя хормони по съвсем същия. Въпреки това е важно да знаете, че кърмата може да се поддържа само с изцеждане с помпа много месеци.

Това обаче изисква повече усилия и повече внимание от ваша страна. При поддържане на кърмата само с изцеждане обичайно количеството мляко леко намалява след първите 3-4 седмици. Затова е добре първоначално да има повече кърма, отколкото са нуждите на едно доносено бебе. Така очакваното намаляване няма да е от особено значение и пак ще може да покривате спокойно нуждите на бебето, дори когато то е вече пораснало и наближило термина.

Изобилието от мляко има още една много важна страна – когато има много мляко и то тече лесно, бебето се храни значително по-лесно на гърда и много по-бързо се научава да суче.

Как да организирам изцеждането? Все пак трябва да мога да почивам и да ходя до болницата да виждам бебето...

Ясно е, че е почти невъзможно да се цедите денонощно на 3 ч – това е непосилно да се прави в продължение на седмици и месеци. Затова е нужно да се намери начин хем да се вмъкнат 8 изцеждания, хем да има и поне една по-голяма пауза за сън за вас.

Максимално голямата пауза без изцеждане, която можете да си позволите един път в денонощието, е 5-6 ч. Добре е тя да бъде използвана за нощен сън, което ще ви позволи да си починете и да сте в добра форма. Т.е. ако приемем, че последното изцеждане за денонощието ще е около полунощ, тогава ще е необходимо да се събудите към 5-5.30 ч за първото изцеждане от новия ден (гърдите ви вероятно ще ви дадат сигнал за събуждане още преди алармата, понеже ще започнат да се препълват).

Как да организирам изцеждането

Тъй като през тези 5-6 ч не сте изцеждала, от денонощието ви остават 18-19 часа, в които трябва да вмъкнете 8 изцеждания. Очевидно е, че няма как тези 8 изцеждания да са през 3-часови интервали, затова е разумно да опитате изцеждане през около 2 ч. А тъй като сигурно в един момент трябва да отидете до болницата да видите бебето, където вероятно ще се забавите, ритъмът ще се наруши.

Почти невъзможно е да постигнете равни интервали между изцежданията – за щастие обаче това не е необходимо. Противно на това, което сте чували и което виждате като модел на хранене в болницата, бебетата също не сучат на равни интервали. Има моменти, в които сучат по-често и моменти, когато правят по-големи паузи. Затова може да се стремите да се изцеждате на около 2 ч през деня в моментите, когато сте у дома. Ако се наложи по-голяма пауза, тогава може да компенсирате с няколко кратки изцеждания през малък интервал, напр. през час-час и нещо. За бебетата е много типично да сучат на всеки половин-един час привечер в продължение на няколко часа, така че за организма ви това не е странен ритъм.

Ако в началото сте изцеждала през по-големи интервали, е възможно когато започнете да изцеждате по-често да ви се струва, че цедите много по-малко. Усещането за напълване на гърдите също ще ви обърква. Важно е да гледате количеството, изцедено общо за 24 ч, а не колко сте изцедили на една сесия. На практика 8 изцеждания по 30 мл е същото количество като 6 изцеждания по 40 мл или като 4 изцеждания по 60 мл. Разликата е в честотата на сукане – и оттам в ефекта върху количеството, което произвеждате. Изцеждане 8 пъти по 30 мл ще доведе до увеличаване на млякото след няколко дни, защото гърдите се стимулират често, докато 4 пъти по 60 мл може да доведе до постепенно намаляване на млякото след седмица-две (или дори по-бързо).

Повече на брой изцеждания, дори да са по-кратки, се отразяват по-добре на количеството мляко, отколкото дълги сесии през големи интервали от време.

Как да се изцеждам?

Важно е да изберете начин, който да е максимално удобен за вас и да дава най-добър резултат. Можете да използвате помпа за кърма или да се цедите на ръка. Експериментирайте и вижте как ще е най-удачно за вас.

Колко дълго продължава изцеждането и колко мляко да изцедя?

С малко практика ще започнете лесно да се ориентирате кога гърдите са добре изцедени. На първо време, докато все още изграждате рутина, може да следвате тези стъпки:

 • Измийте добре ръцете си с вода и сапун
 • Измийте гърдите според инструкциите, които са ви дадени в болницата.
 • По желание може да сложите топъл влажен компрес за няколко минути
 • Направете масажите, поглаждането и стимулирането на гърдата за няколко минутки
 • Започнете да изцеждате първата гърда
 • Когато струята мляко намалее до капки, започнете да изцеждате втората гърда
 • Повторете отново масажите, поглаждането и стимулирането на зърната
 • Върнете се пак на първата гърда – млякото би трябвало да потече отново, макар и по-слабо и за по-кратко време
 • Изцедете и втората гърда по същия начин
 • При нужда направете още един път цялата процедура
 • Ако има нужда от увеличаване на количеството мляко, продължете да изцеждате още 2-3 мин всяка гърда, независимо че пуска само капки.

След добро изцеждане гърдите се усещат олекнали и омекнали. В тях не се напипват болезнени бучки и твърди участъци, които да са чувствителни при натиск (отстрани на гърдата млечната жлеза е най-силно разрастната, така че там винаги се напипват жилести и по-твърди участъци, които обаче не са болезнени, когато гърдата е изпразнена).

В началото, докато гърдите още не са свикнали да реагират на помпата и докато търсите най-добрата техника, вероятно изцеждането ще ви отнема доста време – около 45-60 мин. След изграждането на рутина при повечето жени цялата процедура по изцеждането на двете гърди на ръка или с единична помпа отнема около 30 мин. Електрическа помпа, която позволява да се изцеждат едновременно двете гърди, може да съкрати времето за изцеждане на около 15-20 минути на сесия и обикновено стимулира по-добре производството на мляко заради това, че се стимулират едновременно гърдите.

При изцеждане с ръчна или единична електрическа помпа целта ви е да имате поне 240 минути изцеждане за 24 часа.


Важното е през първия месец да се изцеждате поне 8 пъти в денонощието, винаги до пълно изпразване на двете гърди. Целта ви е в идеалния случай около 10-14 ден от раждането да произвеждате 600-700 мл кърма (900-1000 мл, ако имате близнаци) за 24 ч.

Когато се постигне това количество и се задържи стабилно за около седмица, можете да експериментирате и да видите дали ще можете да го поддържате с 6-7 изцеждания за денонощие – това обичайно е възможно за повечето майки. В зависимост от това колко по-рано е родено бебето и какво е състоянието му, е възможно по това време вече бебето да е у дома и да ви помага да поддържате млякото със сукането си.

Изцеждането е трудно и отнема ужасно много време – как да го направя лесно и ефективно?

Изцеждането не е никак лека работа и независимо от това, че имате най-силната мотивация и желание, бързо става досадно и тежко. Затова е важно да успеете да намерите начин да го направите максимално ефективно. Това ще ви помогне да съкратите продължителността на една сесия.

Гърдите ви са програмирани да пускат мляко в отговор на разнооб­разните усещания от докосването на бебето, на влажната му устичка, на неговите сукателни движения и на приливите на хормони, които самото вземане на бебето в ръцете ви предизвиква във вашето тяло. Всичко това е безкрайно различно от студените пластмасови накрайници на помпата, стреса от необходимостта да се изцеждате и притесненията за това колко ще успеете да изцедите. Затова е напълно нормално в началото организмът ви да не реагира много ентусиазирано на помпата.

Изцеждането не е ваша втора природа – то е умение, което наред с чисто физическата сръчност и разбиране за действието на помпата изисква създаване на определена емоционална нагласа и навици за улесняване на потичането на млякото, които да направят изцеждането успешно.

За да улесните изцеждането може да ви помогнат следните неща:

Физически:

 • Топъл влажен компрес на гърдите 10-15 мин преди изцеждането
 • Масажи на гърдите
 • Стимулиране на зърната
 • Изпиване на чаша течност (особено топъл успокояващ чай, напр. липа или лайка)

Психически:

 • Медитация
 • Техники за релаксация
 • Техники за дишане (да, тези същите, които сте учили на подготовката за раждане)
 • Визуализиране (да си представяте определени неща, особено течаща вода, река, водопад)
 • Снимка на бебето
 • Дрешки, които бебето е носило и имат неговия мирис
 • Запис на гукането и плача му (на телефона ви)

Създаването на рутина при подготовката за изцеждане ще ви помага изключително много. Хормонът окситоцин, който е нужен за задействане потичането на млякото и доброто изпразване на гърдите, може да се стимулира успешно както с физически, така и с психични и емоционални стимули.

Редовното прилагане преди всяко изцеждане на нещата, които са най-успешни конкретно за вас, особено когато се прави в една и съща последователност, създава не само физическа, но и психическа нагласа. Тя ще ви позволява максимално лесно да задействате окситоцина и да освободите млякото от гърдата. Това изисква време и търпение – но обикновено за около седмица организмът ви ще започне да реагира автоматично на тези стимули.

Не се обезкуражавайте, ако първоначално изцедите само 10-15 мл и изглежда сякаш това е всичко. Вакуумът на помпата изсмуква само млякото, което се намира непосредствено зад ареолата. За да може добре да се изцеди гърдата, е нужно да се предизвика рефлекса за изтласкване на млякото, което се намира в горните региони на гърдата.

Стимулиране рефлекса на потичане

Окситоцинът неслучайно се нарича хормон на любовта – той се стимулира от разнообразни физически взаимодействия (напр. прегръдка, докосване), както и от стимулиране на зърната на гърдите.

Масажите на гърдите и нежното дразнене на зърната ще предизвикат отделяне на окситоцин и ще ви улеснят при изцеждането.

Масаж на гърдите

 • Поставете пръстите на ръката в горната част на гърдата.
 • Притиснете навътре към гръдния кош, така че да усетите натиск, но не и болка!
 • Масажирайте леко с кръгообразни движения, като се движите в кръг по цялата гърда

Поглаждане

Опитайте различните варианти, за да прецените кой от тях се усеща най-добре за вас

 • Като използвате пръстите на ръцете си, поглаждайте гърдата от горната част в посока към зърното
 • Прокарвайте леко връхчетата на пръстите от горната част на гърдата към зърното
 • Свийте ръката в юмрук и с кокалчетата на пръстите поглаждайте надолу към зърното

Стимулиране на зърната

 • Хванете зърното в основата му между палеца и показалеца си
 • Притискайте ритмично между пръстите си няколко пъти, като внимавате да го правите леко и нежно
 • Подразнете зърното, като леко го издърпвате напред (особено полезно при недобре оформени зърна)

Помнете – целта ви е да окуражите гърдите да пуснат млякото, а не да ги малтретирате! След масажите кожата на гърдата трябва да е с нормалния си цвят, без зачервяване и претриване.

Цялото времетраене на масажа, поглаждането и стимулирането на зърната обикновено отнема 2-3 мин общо за двете гърди.

 

Фондация “Нашите недоносени деца” © 2015. Всички материали са обект на авторско право. Публикуването, копирането, възпроизвеждането, използването на материали от сайта е позволено единствено при задължително позоваване на източника!