Облекчаване на болката

Като родител Вие не искате да виждате детето Ви да страда по какъвто и да е начин. Това най-вероятно е едно от най-големите Ви притеснения. Ето защо този раздел обяснява някои начини за контролиране на болката и намаляване стреса за бебето.

През времето на специална грижа, бебета се нуждаят от различни медицински тестове и процедури, които често могат да бъдат болезнени за бебето. Това се отнася за деца, подложени на интензивно лечение, поради заболявания от различно естество. Процедурите се предприемат само ако са абсолютно необходими.

„Новороденото трябва да бъде защитено от всяка болезнена процедура, която не е абсолютно наложителна за неговото здраве.“ – извадка от Законопроект за правата на новороденото.

Всяка медицинска манипулация има както рискове, така и ползи, но не е задължително използване на болкоуспокояващо. Ако на детето трябва да се прави процедура, която е над средното ниво болезнена и неприятна, може да се даде лекарство за болката. Дозата се определя на базата на теглото на бебето. Ако бебето се нуждае от операция, тогава ще се постави пълна упойка.

Неонатологичното отделение би следвало да има политика за облекчаване на болката. Винаги сигнализирайте ако смятатате, че бебето изпитва болка и се нуждае от помощ.

През последните 10-15 години вниманието на медицинския персонал се фокусира върху болката, която изпитват най-малките пациенти. Постиженията в тази насока извън България са вече налице и се прилагат в практиката, но у нас този проблем все още недостатъчно се дискутира и дори се неглижира.

Дългогодишни проучвания в областта са доказали необходимостта от т.нар. фамилни центрове за интензивно лечение на преждевременно родени бебета или такива със здравословни проблеми. Грижата за бебетата в такива центрове доказано намалява стреса и болката и гарантира подкрепа за родителите. Според Американската Академия по Педиатрия (ААР) по този начин:

  • се съхранява емоционалното състояние на бебето;
  • осигурява се физическа и социална връзка между родителите и новороденото;
  • се намалява болката и стреса от лечението.

Всичко това влияе благоприятно върху състоянието на бебето, включително върху неговото тегло, необходимостта от подпомагане на дишането и храненето със сонда, както и намаляване продължителността на престоя му в болница.

Въпреки липсата на подобни семейни центрове в България, някои прости стъпки могат да помогнат много. Например, проучванията показват, че познатите миризми като тази на кърмата или кожата на родител могат да имат успокояващ ефект при бебета при вземането на кръв. Това важи напълно и при недоносените бебета.

Други нелекарствени методи, които могат да помогнат да се контролира болката на бебето са:

  • Кърмене на бебето по време на теста или манипулацията. Кърменето има обезболяващ ефект, то е приложимо за доносените и деца в стабилно състояние. Това е неприложимо при бебета под 34-36 г.с., поради липса на сукателен рефлекс, както и в случаите, когато състоянието им не го позволява.
  • Слагане на малко кърма или сладък разтвор (глюкоза) на езика на бебето. Не предизвиква странични ефекти. Обезболя­ващият ефект се свързва с освобождаването на β–ендорфин
    в мозъка.
  • „Кенгуру“ грижи. Прилагат се за първи път през 1983 година от Rey и Martinez. Чрез „кенгуру“ грижи се постига намаляване на болката на базата на докосванията на майката и допира „кожа до кожа“. Наред с това водят до стабилизиране на състоянието, температурата на новороденото и намаляват времетраенето на плача. Снижават вариациите в сърдечната честота и кислородното насищане, вследствие на болка. Благоприятстват кърменето. Повлияват благоприятно върху по-късното развитие на детето.
  • Музикотерапия. Още докато е в майчината утроба, бебето може да възприема звуци (след 29 г.с.). Майчиният глас след раждането действа успокояващо на бебето. Музиката намалява нивото на кортизола, подобрява физиологичната стабилност на недоносеното. „Ефект на Моцарт“ – музиката на Моцарт притежава особен емоционален заряд и значително превъзхожда по своята лечебна сила произведенията на други композитори като Бетовен, Шуман, Лист и др. Чрез т.нар. „Ефект на Моцарт“ се възстановява енергийното равновесие, което сме свикнали да наричаме здраве. Освен това, създава хармония в организма и има благотворно влияе върху мозъчната дейност.

Разбира се освен всички тези методи, винаги съществува възможността за медикаментозно обезболяване (анелгезия). Лекарят преценява кога това е необходимо. Наблюдавайте Вашето бебе за сигнали на стрес и алармирайте сестрата и докторите, ако бебето се нуждае от облекчаване на болката.

Облекчаване на болката

Благотворно повлияват стреса и болката у бебето майчиния глас, допир, прегръдка, контакт кожа до кожа. Помолете Вашият неонатолог да докоснете Вашето бебе, да го погалите, да го гушнете или да му пуснете музика. Попитайте го за болката, която детето Ви изпитва и как бихте могли и Вие да помогнете за нейното намаляване. Усилията у лекарите за намаляване на стреса при недоносените бебета са насочени към осигуряване на тиха, затъмнена и спокойна обстановка при тяхното лечение и отглеждане. Това се постига чрез намаляване и ограничаване на високи звукови аларми и сигнали в интензивен сектор. Денонощното луминисцентно осветление в тези интензивни звена е също стресов фактор за бебетата. За целта кувьозите се покриват със специално пригодени покривала. Така бебето е в среда по-близка до майчината утроба. Обслужващият медицински персонал обгрижва и извършва манипулациите на недоносените деца максимално щадящо, съобразно режима на хранене, сън и др.

Бъдещите научни изследвания в тази област са насочени към изучаване, превенция и намаляване до пълно елиминиране на болката в неонаталния период. Това е допълнителна предпоставка за постигане на най-важната цел – съхраняване здравето, късното развитие и качество на живот на детето.

Фондация “Нашите недоносени деца” © 2015. Всички материали са обект на авторско право. Публикуването, копирането, възпроизвеждането, използването на материали от сайта е позволено единствено при задължително позоваване на източника!