Как можете да помогнете на вашето бебе

Ходете при бебето толкова често, колкото е възможно и се опитвайте да осъществявате и поддържате колкото се може по-близък контакт с него, както чисто физически – чрез галене, така и психологически – чрез говорене и пеене на песнички. Говорете му, то може да не разбира езика така, както човекът, който вече го е усвоил, но със сигурност познава гласа Ви, телесната миризма и вкуса на млякото Ви, усеща присъствието Ви.

Силата на думите

Ако можете, разкажете му историята на неговото раждане, говорете му за братята и сестрите му, ако има такива. Ето какво казва Франсоаз Долто, детски психоаналитик: „Раната може да бъде излекувана или по-скоро преодоляна чрез истински думи, казани от някой, за когото детето знае, че е одобрен от майка му или баща му, и който му говори за изпитанието, което двамата, то и неговата майка, са преживели... Само думата може по символичен начин да изгради отново вътрешната хармония на детето... Удивително е, но децата, бебетата, новородените разбират думите, макар да не знаем как, когато са казани на тях, за да им съобщят истина, която ги засяга: думи, които разказват това, което някой знае за фактите, без да им дава оценка“.

Мириам Сежер, детски психоаналитик, работещ в неонатологично отделение във Франция, съветва родителите да следят кога детето ще си отвори очите и ще потърси контакт, а когато покаже, че е уморено, да стоят до кувьоза, без да го безпокоят. Приемането на бебето като личност и субект още от раждането му все още не е разпространена практика в България, но доказано помага, както за по-бързото възстановяване на бебето, така и за по-нататъшното му по-добро психомоторно развитие.

Как можете да помогнете на бебето си?

Първичните Ви родителски инстинкти са да защитавате и пазите новороденото си бебе. Когато бебето Ви е в болница е възможно да изпитвате чувство, че връзката с детето Ви е нарушена и изпълняването на родителските задължения е невъзможно.

Голяма част от родителите се чувстват откъснати от децата си и са разстроени. Усещането, че сте разделени може да ви тормози дори и когато стоите точно до кувьоза.

Една от най-големите Ви отговорности като родител е да вземате важни решения относно лечението и необходимите грижи за детето Ви. Най-добре ще е за детето Ви, ако имате възможност да работите в екип с лекуващите го лекари и медицински сестри.

Настоявайте да Ви държат информирани, не се притеснявайте да задавате въпроси, да искате второ мнение и да изказвате вашето по въпросите свързани с лечението на детето ви.

Какво можете да направите?

Има много неща, които можете да направите, за да осигурите комфорта на Вашето бебе и добри грижи за него:

 • Осигурете увереност на бебето си като го докосвате, говорите му и му позволявате да усеща миризмата ви.
 • Осигурете му кърма. Изцеждайте в началото. Поставете го на гърда при първа възможност.
 • Участвайте в грижите за бебето си. Сменяйте пелените му, мийте го, правете всичко, което е по силите Ви и Ви е позволено.
 • Научете начините, чрез които можете да насърчавате физическото развитие на детето си.
 • Запознайте бебето с неговите братя и сестри, баби и дядовци.

Уединение, мир и тишина

Бебето ви се нуждае от покой и тишина, за да почива и за да се заеме с порасването си. Тишината помага на бебето ви да се отпусне и да не се плаши толкова.

Уединение мир и тишина

За съжаление в действителност болниците не са много тихи места. Персоналът и посетителите идват и си отиват, извършават се различни изследвания, прегледи и медицински процедури, звуците от мониторите и алармите не спират през цялото време. Някои неонатологични отделения са препълнени с кувьози, поставени близо един до друг, без да има достатъчно място за родителите.

 • Неонатологичните отделения биха могли да поддържат благоприятна и спокойна околна среда за бебетата по следният начин:
 • Намаляйки осветлението през нощта и предпазвайки бебетата от ярки светлини колкото се може повече. В много отделения по света се поставят фабрични покривала върху кувьозите, които предпазват от светлината. Тези покривала се поставят винаги така, че да не пречат на сестрите да наблюдават детето ви.
 • Защитавайки бебетата от силният или продължителен шум на апаратурата.
 • Поддържайки нивото на шум от разговорите в отделението ниско.
 • Чрез планиране на тихи часове за бебетата и родителите.

Неонатологичните отделения биха могли да уважават нуждите на бебетата и семействата им чрез:

 • Осигуряване на уединение през определени часове за хранене, гушкане и медицински процедури. Отделната стая или осигуряването на лично пространство, чрез завеси в случай, че бебето Ви не се нуждае от постоянно наблюдение е добър вариант за тази цел.
 • Персоналът в отделението да изисква от родителите да не надничат в кувьозите на другите бебета, които нямат близки при тях.
 • Осигуряване на уединено място, където да дискутирате с медицинския екип състоянието на бебето ви и неговата терапия.

Синхронизиране с бебето

Важно е бебето Ви да Ви опознае с всичките си сетива – да запомни Вашия аромат, гласа Ви, нежното Ви докосване. Това позволява на бебето да разбира кога сте наоколо.

Ще има и дни, в които бебето ви е прекалено уморено, тогава е добре да ограничавате контактите си с него до минимум. Колкото повече състоянието на бебето ви се подобрява, толкова по-рядко ще се случва това. Може да има и дни, в които дори няма да можете да подържите ръката на бебето си. Вероятно бебето ви се чувства добре, когато усеща миризмата ви. Опитайте да подържите мека играчка или парче плат близо до кожата си за известно време и после попитайте сестрата дали е възможно да го поставите в кувьоза при бебето. Помолете за възможност да седнете и да поговорите на бебето.

Синхронизиране с бебето

Цялото оборудване в отделението може да бъде понякога подлудяващо. Все пак се опитайте да се абстрахирате от него. Фокусирайте се върху бебето си колкото можете повече. Запомнете, че работата на сестрите е да проверяват мониторите постоянно, а вие се чувствайте свободни да посветите цялото си време на грижата за бебето и процеса на опознаване с него. Така вие ще се научите да разпознавате нуждите на бебето си и да отгатвате кога то е доволно, кога не се чувства комфортно и кога е стресирано.

Комфортно докосване

Дори и бебето ви да е много болно или крехко, вие все пак можете да му осигурите нежност и комфорт. Помолете сестрите да Ви покажат как да разпознаете знаците, които Ви показват кога бебето Ви е спокойно и се чувства комфортно и кога е напрегнато, свръхчувствително или пък му е некомфортно.

Комфортното докосване е един от многото начини, които позволяват на Вас и бебето да се опознаете един друг. То Ви позволява да изпитате нежност и любов при докосването дори и ако бебето ви не е готово за носене.

Комфортно докосване

В случай, че за бебето е по-безопасно и полезно да е в кувьоз е възможно, ако сестрите смятат, че то е достатъчно добре, да Ви предложат да опитате комфортното докосване. Приспиването на бебето със спокойни и неподвижни ръце, може да е по-комфортно за него отколкото милването или масажа, тъй като те са по-стимулиращи.

Комфортното докосване може:

 • Да успокои бебето Ви по време на неприятни процедури;
 • Да го успокои докато е неспокойно;
 • Да помогне на бебето ви да заспи отново след хранене, къпане или смяна на пелените.

Вие винаги трябва да говорите със сестрите преди да опитате комфортното докосване. Те могат да Ви покажат как точно да го направите.

 • Преди да започнете, махнете часовника и бижутата си, навийте ръкавите до лактите и измийте добре ръцете си. Това ще намали риска от внасянето на инфекции в кувьоза.
 • Винаги се уверявайте, че ръцете Ви са топли, преди да ги поставите върху бебето.
 • Говорете на бебето преди да го докоснете. Нека то да разбере, че сте Вие, преди да започнете.
 • Обвийте едната или и двете си ръце около стъпалата, главичката или телцето на бебето. Дръжте ги неподвижни.
 • На бебето може да му харесва да държи някой от пръстите ви.
 • Може да продължите да го държите така толкова дълго, колкото и на двамата ви е комфортно. Следете за сигнали, които показват, че бебето е уморено или иска да спрете.
 • Когато приключвате, махнете ръцете си бавно, за да не го стрес­нете.

Преждевременно родените и болни бебета претърпяват много медицински процедури, които могат да им причинят дискомфорт. Като техни родители, вие сте най-точните хора, които биха могли да компенсират дискомфорта им, чрез изграждането на положителна и окуражаваща връзка помежду ви. Направете го веднага щом се почувствате готови и уверени за изграждането й. Положителната връзка е нещото, което ще ви позволи да давате любов и увереност на бебето си и да усещате нуждите му. Бебетата могат да общуват. Гледайки и слушайки бебето си вие можете да отгатнете от какво има нужда и как да го накарате да се чувства защитено, спокойно и доволно.

За бебето ви е по-трудно да общува, когато е изложено на твърде много светлина и шум, когато му е студено или пък е в неудобна поза. В такъв случай първо проверете дали е възможно заобикалящата ви среда да стане малко по-спокойна. С течение на времето вие ще опознаете добре реакциите на вашето бебе и ще откриете, че то ви отвръща все по-често и за по-дълги периоди.

Първият път, в който държах Алекс аз напълно се ужасих, бях толкова нервна от всичките тези тръби и жици. Съпругът ми също се страхуваше да го държи. Това продължи около седмица. Бях късметлийка, че имах възможност за изцеждам кърма за него. Това наистина ми помогна да се чувствам съпричастна в грижата за бебето.

К.Н., майка на Алекс, роден в 30 г.с.

Фондация “Нашите недоносени деца” © 2015. Всички материали са обект на авторско право. Публикуването, копирането, възпроизвеждането, използването на материали от сайта е позволено единствено при задължително позоваване на източника!