Защо бебето ми има нужда от специални грижи?

Има много различни причини, поради които бебетата трябва да бъдат приети в интензивен сектор, но най-честата причина е преждевременното раждане.

Природата е предвидила 40 седмици, през които бебето да се развива, храни и расте в майчината утроба. По-рано родените бебета са твърде малки и организмът им е твърде незрял, за да оцелеят сами без за тях да се полагат специални грижи. Причините за това са, че често те се раждат с много ниско тегло, почти липсва подкожна мазнина, поради което терморегулацията им е изключително незряла и те не могат сами да поддържат нормална телесна температура. Често белите дробове не са се разгънали, поради което недоносените бебета не могат да дишат сами и се нуждаят от допълнително подаване на кислород. Твърде рано родените бебета все още нямат сукателен и гълтателен рефлекс, поради което се налага да бъдат хранени парентерално – чрез вливане на хранителни вещества под формата на разтвори директно в кръвта.

Понякога и на доносени бебета се налага да прекарат известно време в интензивния сектор на неонатологичните отделения. Този наръчник е насочен основно към недоносените бебета, но той може да ви помогне дори ако вашето бебе е родено доносено, но е в болница, защото има тежко заболяване или медицинско състояние.

Защо бебето ми има нужда от специални грижи
Много бебета родени на термин, които изискват специални грижи или се нуждаят от операция, ще прекарат известно време в интензивния сектор. Основните причини са:

Жълтеница

Някои бебета имат нужда от фототерапия (светлинна терапия) за жълтеницата. Това е обичайното дори при иначе здрави бебета.

Дихателни проблеми (Респираторен дистрес синдром)

Това състояние най-често засяга недоносените бебета, но може да засегне също и доносените. Например диабета при майката през бременността или раждането със секцио са два рискови фактора свързани с респираторен дистрес синдром.

Проблеми, диагностицирани с ултразвук по време на бременност

Понякога ехографските прегледи през бременността показват физически проблеми, които са лечими единствено с операция след като бебето се роди. Например непълно развитие на хранопровода и трахеята.

Въпроси, които можете да зададете:

  1. Защо бебето ми се роди толкова рано?
  2. Колко сериозно е състоянието на бебето ми?
  3. От какви тестове и манипулации се нуждае бебето ми?
  4. Необходимо ли е бебето да бъде транспортирано в специализирана болница за лечение, операция или интензивна грижа?
  5. Колко скоро бебето ми ще се почувства добре?
  6. Ще се нуждае ли бебето ми от интензивна грижа и след датата на термина?
  7. Какъв изход може да очаквам за моето бебе?
  8. Кога бебето ми ще се прибере вкъщи?

Бебето ни не е такова, каквото очакваме?!

Много родители споделят, че са изпитали противоречиви чувства при първата си среща със своята рожба. В зависимост от това, колко по-рано е родено бебето ви, както и от това колко е тежко състоянието му, е вероятно да се шокирате, когато го видите за пръв път. Преждевременно родените бебета обикновено са доста мънички и почти липсва подкожна мазнина. Те изглеждат много по-различно от повечето доносени новородени, които вероятно сте виждали. Това се дължи на факта, че Вашето бебе е в различна фаза от своето развитие, тъй като е родено по-рано. Разликата идва от там, че Вие виждате бебето си във фаза на развитие, в която при нормални обстоятелства, то още би трябвало да е в утробата Ви.

Как изглежда недоносеното бебе?

Някои преждевременно родени бебета са толкова мънички, че могат да се поберат в дланта ви, а ръчичките и краченцата им могат да преминат през брачна халка. Много от недоносените бебета са покрити с фино окосмяване, наречено лануго. Това окосмяване е нормално. То се стимулира от майчините хормони, докато бебето е в утробата. Скоро то ще изчезне.

Как изглежда недоносеното бебе

В началото, кожата на бебето Ви може да изглежда като восъчна. Вероятно е и да е прозрачна, тъй като бебето почти няма подкожна мазнина. Ето защо е възможно да виждате фината мрежа на кръвоносните му съдове. Поради липсата на мастна тъкан, която има функция да поддържа топлината, тези бебета не са в състояние да поддържат телесната си температура.

Костите на скулите и главата на недоносените бебета са много меки. Ушичките понякога са плоски, увиснали или извити, тъй като хрущялът, който им придава форма, все още не е образуван. Възможно е главата на вашето бебе да се деформира, ако стои прекалено дълго на плоска повърхност в кувьоза. Екипът, който се грижи за бебето Ви сменя позицията на тялото му и го поставя в правилно положение, за да не се допусне такава деформация. Към момента, в който бебето Ви е достатъчно зряло, за да се прибере у дома, тези кости ще са укрепнали и съответно ще бъдат по-здрави и с по-голяма твърдост.

Фондация „Нашите недоносени деца“ е снабдила някои неонатологични отделения в страната с анатомични гнезда за преждевременно родени деца. Те могат да предотвратят подобна деформация, както и редица други неблагоприятни ефекти от дългия престой в кувьоз.

Половите характеристики обикновено не са напълно развити – възможно е тестисите да не са се спуснали, около зърната на гърдите може да липсва ареола и т.н. Възможно е много от нормалните рефлекси (хващане, сукане, гълтане и т.н.) да липсват все още, тъй като развитието на мускулите и на нервната система не е завършило. Обикновено недоносените бебета в началото или плачат много малко или изобщо не плачат.

Всичко това обаче е временно. Когато вашето бебе достигне датата на евентуалния термин на раждане, то вероятно ще изглежда почти като доносените новородени с подобно на неговото тегло.

Тя беше толкова фина, толкова невероятно мъничка… Аз не можех да я държа нормално през първите две седмици. Когато я видях за пръв път бях шокирана. Не можех да повярвам, че е възможно едно бебе да изглежда по този начин. Едновременно ме плашеше и умиляваше. Добре си спомням, че първия път, когато ми позволиха да я подържа – бях завладяна от невероятни усещания. Имах чувството, че тя е от порцелан и всеки миг ще се счупи. Когато я взех правилно за първи път, беше невероятно. Мислех, че е невъзможно някога да се справя с това.

Л.М., майка на Лора, родена в 26 г.с.

Фондация “Нашите недоносени деца” © 2015. Всички материали са обект на авторско право. Публикуването, копирането, възпроизвеждането, използването на материали от сайта е позволено единствено при задължително позоваване на източника!