Защо моето бебе се роди по-рано? Причини за преждевременното раждане

Нормалната продължителност на бременността е около 40 седмици. Едва тогава, новороденото е напълно готово за живот извън утробата. Понякога, обаче, се случва бебето да се роди по-рано от очакваното. Това може да крие много рискове, но добрата новина е, че в наши дни медицината е достигнала наистина високо ниво и все по-рано родени бебета могат да бъдат спасени.

В колкото по-напреднала седмица се роди едно бебе, толкова по-зрял е организмът му и толкова по-големи са шансовете му да се справи с живота извън майчината утроба. Въпреки всичко преждевременно родените бебета се нуждаят от специални грижи, квалифицирани медицински специалисти и модерна техника, които да им осигурят най-доброто развитие. Някои бебета прекарват месеци в болница, докато достигнат необходимите размери и развитие, за да се приберат у дома без необходимост от медицински грижи.

Като родители, никога не сме подготвени за подобна ситуация. Вероятно и Вие не сте. Изправени сте пред огромно изпитание, което вместо радостна еуфория от появата на Вашата рожба, Ви сблъсква с една мъчителна действителност, в която започвате да броите всяка минута, всяко качено грамче, всяка малка победа на своето дете. И с огромно нетърпение да чакате заветния миг, в който ще можете да се приберете всички заедно вкъщи.

Не се отчайвайте и не спирайте да вярвате дори и за миг, че всичко ще бъде наред. Десетките истории в сайта на Фондация „Нашите недоносени деца“ (www.premature-bg.com) ще ви убедят каква воля за живот и борбеност имат тези малки герои.

Основни причини за преждевременно ражданe

Вагинални инфекции

Едни от най-честите причини за преждевременно раждане са вагинални инфекции от рода на хламидии, трихомоназа, микоплазма, токсоплазмоза, бактериална вагиноза и т.н. Нормално матката е стерилна, но всеки възпалителен процес прави стените й непълноценни, затова бременността продължава до тогава, докато стените на матката могат да се разтягат, а след това организмът се опитва да се избави от плода.

Вирусни инфекции

Рубеола, цитомегаловирус, херпес, грип, аденовирусна инфекция.

Нетипично закрепване на плацентата

Т.нар. плацента превия.

Многоплодните бременностти

Те крият риск от преждевременно раждане, макар че има и случаи дори на преносване на близнаци. Раждането на недоносено бебе може да се случи при 75% от жените, които стават майки за първи път и при 45% от раждалите жени. Това се дължи на факта, че тъй като е по-разтегната от обикновено, матката се свива по-лесно. След влизането в седмия месец трябва изследванията да се правят по-често, прегледите да са през 15 дни и бременната да си почива максимално.

Възрастов фактор

При млади жени на 14-18 години или при пациентки над 35 години бременността се смята за рискова.

Хронични заболявания

Ако бременната има някакви заболявания от рода на хипертония, сърдечно-съдови заболявания, анемия, заболявания на белите дробове или черния дроб и т.н., добрата пренатална грижа и стриктното проследяване от специалист са задължителни.

Особено внимателни трябва да са жените, които имат хронични и остри възпалителни процеси на матката; ендометрия; тези, които са правили аборти, а и тези които са имали спонтанен аборт. При наличие на възпалителен процес, той трябва да се излекува своевременно.

Удар, травма, прекалено физическо натоварване

Това също са фактори, които могат да допринесат за преждевременното раждане.

Истмико-цервикална недостатъчност

Втората най-честа причина за преждевременно раждане е истмикоцервикална недостатъчност (ИЦН). ИЦН е анатомична несъстоятелност на мускулите на шийката на матката в областта на вътрешния
й отвор.

ИЦН може да бъде вродена (много рядко) и придобита. Развитието й може да бъде предизвикано от травми на шийката на матката при аборти, тъй като се използват метални инструменти. Също така може да бъде в следствие на разкъсвания на шийката на матката при предишни раждания (при голям плод или при използване на акушерски инструменти), грубо разширение на канала при изследване на матката. Много често ИЦН се появява при повишено съдържание на тестостерон в кръвта. При вродените състояния, основна причина за възникване на ИЦН е дефект на мускулната тъкан.

В резултат на това, вътрешният отвор на маточната шийка не удържа растящия през бременността плод, шийката се отваря и настъпва спонтанен аборт или преждевременно раждане.

Прееклампсия

Прееклампсията се характеризира с високо кръвно налягане (хипертония), отичане и подпухване на ръцете, глезените и лицето, бързо повишаване на телесното тегло (1,5-2 кг. седмично) и нарушения в съня. Всъщност обаче това са само видимите белези, че в организма на жената нещо не е наред. Характерно за преекплампсията е и повишеното ниво на белтъчини (албумин), отделяни от бъбреците, в урината и силно главоболие. Позната още като „токсемия“ (наличие на отровни вещества в кръвта), прееклампсията обикновено се проявява през последния триместър на бременността и се развива много бързо.

Нарушава се функцията на бъбреците, а протеините на кръвта се пренасят в урината. При влошаване на състоянието се засягат и някои други жизненоважни органи, в това число черния дроб, белите дробове, сърцето и съсирването на кръвта. Така настъпват опасни усложнения като еклампсия (гърчове), мозъчни кръвоизливи, белодробен оток (в следствие на течност в белите дробове, заради нарушена сърдечна дейност), увреждания на черния дроб и разреждане на кръвта. За щастие тези усложнения са рядкост.

При прееклампсия кръвоснабдяването на плацентата може да бъде нарушено. Това е опасно, тъй като ако плацентата не получава достатъчно кръв, бебето не получава достатъчно кислород и хранителни вещества. Това може да бъде причина за по-ниско тегло при раждането (хипотрофия) и други проблеми за бебето. Секцио се пред приема при сериозни неблагоприятни вътрешно-утробни условия. Да се вземе такова решение е тежко, но трябва трезво да се прецени ситуацията и да се отговори на следните въпроси:

  1. В какво състояние е майката?
  2. Какви са рисковете за нея, ако бременността продължи?
  3. Какви са шансовете на бебето да оцелее?

Гестационен диабет

Гестационният диабет е едно от най-честите метаболитни заболявания, които се появяват по време на бременност. Предизвиква се от повишено ниво на кръвната захар и може да има сериозни краткосрочни и дългосрочни неблагоприятни последствия върху майката и бебето. Голяма част от бременните с това заболяване раждат здрави, доносени деца. Неблагоприятните ефекти могат да се намалят чрез подходящи грижи – навременна диагностика и правилно лечение, спазване на диета и физическа активност, както и правилно поведение по време и след раждане. Лошо контролираните нива на кръвната захар може да доведе до сериозни последици.

В някои ситуации раждането се предизвиква по-рано, за да се спасят живота на майката и на бебето. Причините за това могат да бъдат хронични заболявания на майката, прееклампсия, отлепяне на плацентата и др.

Фондация “Нашите недоносени деца” © 2015. Всички материали са обект на авторско право. Публикуването, копирането, възпроизвеждането, използването на материали от сайта е позволено единствено при задължително позоваване на източника!